Foto: h.e.haulrich

Skinneslibetoget gjorde torsdag aften holdt ved banegården i Vamdrup for at få tanket olie. Det lange gule uhyre har i den senere tid slebet skinner på det sydjyske skinnenet. Tilbage i februar kunne den ses i aktion på skinnerne i Vamdrup.

Hver dag kører der over 3000 tog på det danske jernbanenet, og det slider på skinnerne. Skinneslibetoget er et af de specialtog, som årligt patruljerer på skinnerne for at fjerne de rifler og bølger, der opstår på skinnernes overflade af den megen trafik.

Skinneslibetoget gnistrer og støjer, når det kører gennem landskabet med de 32 nøjagtigt indstillede slibesten i nærkontakt med skinnerne. Det ser nærmest ud som om, at der er gået ild i skinnerne under toget, men når støjen har lagt sig, og den sidste gnist er slukket, så er det med til at forlænge sporets levetid.

Om skinneslibetoget

  • Skinneslibetoget er 95 meter langt og vejer 325 ton
  • Toget har 32 slibesten, der hver især kan indstilles i forskellige vinkler, således at hver enkelt slibesten kan anvendes, hvor der er behov for at fjerne metal.
  • Togets højest tilladte kørehastighed er på 70 km/t på danske skinner. Slibningen foregår ved lav hastighed – mellem 3 og 9 kilometer i timen.