Billedet er fra den jyske vestkyst (Foto: Plastic Change)

Moder jord er ved at blive kvalt i plastik. Derfor samarbejder Plastic Change og Naturli’ Foods om at mobilisere danskerne til at gå ud i naturen og samle plastik op den 15. september. Hvis blot 5 pct. af danskerne fjerner én plastikpose hver fra naturen, bliver der fjernet 5,7 ton plastikaffald.
Alle har set billederne af plastik i verdenshavene. Hvis vi lader stå til, risikerer vi, at plastikmængden i 2050 overstiger mængden af fisk i havet målt på vægt. Derfor samarbejder Plastic Change og Naturli’ Foods om at få flest mulige danskere ud med skraldesækken den 15. september, hvor det er World Cleanup Day.
Målet er at få 5 pct. af danskerne til at samle plastik i naturen. Dagen er en del af en verdensomspændende event, hvor 113 lande deltager. Visionen er at samle 5 pct. af verdens befolkning om sagen.
”Vi har brug for alle gode stemmer og alles hjælp, så vi kan få mobiliseret så mange så muligt til en fælles folke-oprydningsfest den 15. september,” siger Henrik Beha Pedersen, direktør fra Plastic Change og Henrik Lund, som er adm. direktør i Naturli’ Foods.
Fælles fokus på plastik
Plastic Changes er sat i verden for at løse problemet med den stigende plastikforurening og hos Naturli’ Foods er der stor fokus på den gode balance mellem natur og mennesker. I den forbindelse er der et naturligt fokus på plast i forbindelse med, at virksomheden skal emballere sine plantebaserede fødevarer.
”Vi støtter Plastic Change og samarbejder om oprydningsdagen den 15. september, fordi alle mennesker har en nøgle til at gøre noget godt for naturen. Det er tankevækkende, at hvis bare 5 ud af hver 100 dansker samler en plastikpose op i naturen, så skåner vi naturen for knap 6 tons plastik,” siger Henrik Lund, adm. direktør for Naturli Foods.
Derfor tager han selv en skraldepose i hånden den 15. september og opfordrer desuden virksomhedens ca. 100.000 følgere på Facebook (Plantebevægelsen) og Instagram til at gøre det samme.
”Plantebevægelsens følgere er meget optaget af naturen og det faktum, at vi forbruger langt flere af naturens ressourcer, end naturen kan følge med til. Plastikforeningen er et kæmpe problem. Derfor forventer jeg også, at rigtig mange af vores følgere slutter op om sagen,” siger Henrik Lund.
Hos Naturli Foods har plastikforureningen bl.a. betydet, at virksomheden har skærpet opmærksomheden på sin emballage. Eksempelvis er virksomhedens plantefars emballeret i bakker med 80 pct. genbrugsplast. Henrik Beha Pedersen fra Plastic Change understreger vigtigheden af, at vi alle er opmærksomme på at begrænse plastikforureningen.
”Det er positivt, at en virksomhed som Naturli’ Foods viser, at det sagtens kan lade sig gøre at bruge genbrugsplast. Ved at give plastik en værdi i kroner og øre sikres det, at der er et incitament til at genbruge plastik igen og igen. Det er den vej, vi skal gå for at minimere plastikforurening i fremtiden.”
Sådan gør du

• Sæt et STORT kryds den 15. september 2018 i kalenderen og inviter mennesker du kender til at gøre det samme.
• Registrer dig og dine venner, kolleger mv. på Plastic Changes hjemmeside: plasticchange.dk
så bliver det talt op, hvor mange danskere, der deltager i World Cleanup Day.
• Overvej om du vil tage initiativ til et lokalt arrangement eller undersøg om der foregå noget i dit område, som du kan blive en del af. Tjek lokale initiativer: plasticchange.dk
• Del dine gode ideer og initiativer med Plastic Change og Plantebevægelsen. På den måde kan gode initiativer måske inspirere andre i landet eller tiltrække flere deltagere.
• Hold dig opdateret om World Cleanup Day på: plasticchange.dk eller på Facebook.