Fly fra 2. Verdenskrig havde pitstop i Vamdrup forleden. Foto: Palle Nørby Christensen

Det er i år 75 år siden, de allierede startede invasionen i Normandiet, også kaldet D-DAG.

Den nøjagtige dato var den 6. juni 1944. I den anledning fik Vamdrup et historisk vingesus, da Kolding lufthavn fik besøg af en mindre gruppe af fly fra Norge, Sverige og Danmark. Flyene som alle har deltaget i invasionen for 75 år siden, mellemlandede på lufthavnen for at spise og tanke brændstof, inden de fortsatte turen mod Tyskland og Normandiet. Her skulle mere end 60 militærfly fra samme tidsperiode, være med til at markere 75-års dagen for invasionen, der blev starten på befrielsen af Europa.

Ikke et typisk militærfly

Militærfly fra 2. verdenskrig er ofte noget man forbinder med hurtige fly, bevæbnet med kraftige våben og bomber. Den type af fly der besøgte Kolding lufthavn var Liaison fly, kaldet L-birds. Disse fly og deres indsats har aldrig skabt de store overskrifter, men deres indsats var af stor betydning. Flyene var små og langsomme, havde ingen våben og var lavet af et spinkelt skelet i metalrør og betrukket med lærred. Der kunne blot være to personer i flyet.

Foto: Palle Nørby Christensen

Hvad brugte man denne type af fly til i en krig?

Disse fly blev brugt til mange forskellige opgaver. Primært til observation og støtte for artilleri, kúrertjeneste, indsættelse af personer bag fjendens linjer og naturligvis også fotoopgaver og evakuering. Nedskrevne rapporter fra datidens piloter, beretter om en lidt mere speciel opgave, som var udlægning af tynde telefonkabler. På andre mere improviserede opgaver, havde man påspændt en række raketstyr under vingerne på disse fly for at bekæmpe kampvogne. En opgave flyet slet ikke var designet til at udføre.

Fordelen ved denne type fly var, at den var ukompliceret at flyve. Den var også billig i produktion og nem at vedligeholde. Derudover kunne den starte og lande næsten overalt. Den kunne flyve højt og langsomt når den skulle observere, rådgive og rette ild mod fjenden. Samtidig kunne den også flyve meget lavt og næsten usynligt i tusmørke, når personer skulle landsættes eller evakueres bag fjendens linjer.  I maj 1945 var der omkring 1380 af denne type fly i tjeneste i Europa. I tidsrummet august 1944 til maj 1945 blev der næsten fløjet 50.000 flyvetimer i disse flytyper.

OM D-DAG

  • Der blev landsat mere end 100.000 soldater i Normandiet med en gennemsnitsalder på 26 år.
  • Soldaterne kom primært fra USA, Canada og England, men soldater fra mange andre lande deltog også. Danske søfolk og frivillige soldater deltog på denne dag.
  • Tusindvis af soldater, fra begge sider blev dræbt under invasionen.
  • Derudover såredes mange tusinde soldater.
  • Det betegnes stadig som den største landsætning af soldater og materiel i verdenshistorien.